48 seizoenen volleybal in Michelbeke.

De erelijst die volgt in het overzicht en deze beschrijving geven slechts een klein beeld van wat er in die 40 jaar echt gebeurde. Euforie, amusement, tranen van vreugde en verdriet, afgunst, nijd en ruzie: alles wat het leven is en het leven aantrekkelijk maakt in en buiten de sport. MAAR de balans is meer dan positief.

Het begon eigenlijk in 1966 toen Werner Callebout, ex internationale scheidsrechter iedereen in Oost Vlaanderen warm maakte om volley te spelen. De eerste schermutselingen vonden plaats met Erwetegem, Zottegem, Herzele, Appelterre en Hemelveerdegem. In Michelbeke waren Herman De Croo, toen burgemeester van Michelbeke en 1ste voorzitter, en Marcel Thomas de initiatief nemers.

De officiéle aansluiting volgde in 1967, er werd gespeeld op het dorpsplein ( klinkers ) omringd door 4 café’s. In 1970 werd verhuisd naar een nieuw aangelegd asfaltterrein op Hovendaal. De vraag aan het nieuwe gemeentebestuur van Brakel om verlichting te plaatsen kreeg en njet. Van 1967 tot 1972 werd er dus niet getraind, ook al omdat er geen trainer was. Uiteraard was winnen schaars en zakken naar 3de prov. logisch. In 1973 werd de damesploeg gestart, plaatsten wij zelf verlichting en beide ploegen kregen een trainer. Tot 1977 werd er getraind en gespeeld in omstandigheden die men zich nu niet kan voorstellen, regen, wind, soms sneeuw, tot –10°, niet douchen. Onvoorstelbaar dat er nu geklaagd word als het geen 15 ° is in de zaal ! Legendarisch was ook het vervoer met de Mavando camionette met op 1 April 1976 4 PV in Merelbeke voor onwettig personen vervoer.

4 Dubbelslagen.

Onze buren waren allang hogerop gaan spelen want konden spelen en trainen in een zaal. Daarom werd in 1977 besloten om te gaan trainen in het 20 km verder gelegen Gavere. Dit gebeurde op vrijdagavond van 21u30 tot 23u30, mannen en vrouwen te samen ! en dat onder leiding van Willy Van Steenberghe, coach van beide ploegen en tevens speler. Dit leidde tot 2 kampioenen in 1978 en tevens de verplichting om in zaal te spelen.
In 1976 had het gemeentebestuur een sporthal beloofd, maar die zou er pas komen in….. 2000 ! Omdat er in Zottegem, Geraardsbergen, Ronse of Oudenaarde geen plaats was in de zalen werd besloten een eigen zaal te bouwen. Gedurfd en uniek voor die tijd, maar mogelijk dank zij het gratis ter beschikking stellen van de nodige gronden door Eric en Marniek Matton en een lening van enkele Saturnus supporters. De werken begonnen op 1 Juni en einde September speelde Hemelveerdegen de openingsmatch voor de beker van Belgie tegen Bertrix.

De 2de dubbelslag kwam er in 1987 met 2 kampioenen in 2de prov. Toen werd ook de groene koepel gebouwd die er nodig was voor de organisatie van de Brakelse Handelsbeurs. In 2005 afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe zaal.

De 3de dubbelslag volgde in 1991 toen beide kampioenen promoveerden van 2de naar 1ste prov.

In 1995 werden de dames kampioen in 1ste prov. gingen naar 2de landelijke en de mannen promoveerden mee als 2de naar 3de landelijke. Als bijkomende stijger gingen zij in 1996 door naar 2de landelijke. Na 6 seizoen stegen beide opnieuw, nu naar 1ste divisie. De damesploeg ging onder leiding van Martijn Koelman, Dirk Van Den Haute en Karel Van Den Berge op zijn elan door met nog 2 titels op rij in 1ste div. en 1ste nationale om uit te komen in ereklasse waar het 5de seizoen werd afgesloten op de 4de plaats. Evenwel werd van Europees spelen afgezien wegens te kleine zaal, maar vooral om geen financiele avonturen te beleven en de club in gevaar te brengen. In 2005 speelde de mannen met overtuiging kampioen in 1ste div. en zouden het 1ste en laatste seizoen in 1ste nationale afsluiten op een mooie 6de plaats en met winst in Zulte. Dit was tevens het einde van de ploeg want 2 ploegen op dat niveau was onhoudbaar.
Dit lot was onze buurtploegen reeds eerder beschoren geweest en herbeginnen in de laagste reeks was de optie. Evenwel konden te weinig juniors overtuigd worden om over te stappen en dus werd er 2006 gestart met een jongens kadettenploeg. Bedoeling was en is uit te groeien tot een degelijke seniors ploeg in provinciale.

Opmerkelijke feiten.

De voornaamste bron van inkomsten was voor Saturnus van 1970 tot 2002 de Brakelse handelsbeurs, maar toen stop gezet wegens het veranderde economisch klimaat.

De bouw van de 1ste zaal in 1978 was een krachttoer, de groene loods een logisch vervolg en de bouw van de nieuwe zaal in 2005 een noodzaak. De reglementering om in ereklasse te spelen wijzigde in de loop der jaren en de oude zaal voldeed niet . Degraderen was geen optie dus werden in 2004 plannen gemaakt, aannemers en gelden gezocht, een bvba opgericht . De bouw begon op 1 Juni 2005 en de openingsmatch was gepland op 2 Oktober, het werd moeilijk maar het lukte en het was een fiere erevoorzitter De Croo die de vele aanwezigen de nieuwe zaal mocht presenteren.

Legendarisch waren de matchen tegen onze buren, vooral Rastop Oudenaarde, berucht waren de matchen tegen katjes Ieper, die in ons 1ste en 2de jaar in Divisie telkens voor tumult zorgden, éénmaal moest er zelfs met gesloten deuren gespeeld worden ….. Dat alles kwam omdat een scheidsrechter tevens coach van Bellegem dames een rechtstreekse konkurent in de zak zette. Sindsdien ( 13 jaar ) is Saturnus een voorbeeldige club, ook met de scheidsrechters.

Onder impuls van toenmalig voorzitter Luc Rigaux werd in 1994 besloten tot de aanleg van een sportvloer en dat gaf direct 2 titels.

In onze 1ste cafétaria, een afgedankt schoolgebouw, werden de pintjes tot 1975 verkocht aan 5 frank ( 0,12 € ) nu kost een pintje in elke zaal minsten 1,5 €. In 1967 betaalden wij aan de bond 1400 fr aansluiting nu meer dan 7000 €. Sport laten bedrijven is een dure aangelegenheid geworden, dus hoed af voor alle bestuurders en medewerkers.

Saturnus realiseerde pas in 1975 zijn 1ste transfert. Bruno en Bea Van Ransbeek, 2 ingeweken Brusselaars. Nadien volgden er nog velen. Vooral uit Erwetegem kwamen ze gemakkelijk den Berendries afgebold.

Opmerkelijk dat 2 speelsters van eigen kweek van uit de jeugdreeksen de opgang meemaakten tot in ereklasse, Sandy Maegerman en Fanny Goditiabois waren dan ook fenomenen.

De damesploeg haalde als provinciaal spelende ploeg ook 5 beker finales met 3 x winst tegen hoger geplaatste ploegen. Als 2de divisie ploeg werd ook ereklasser Torhout met 3/0 ingemaakt.

De verste verplaatsing die Saturnus ooit maakt was naar Bouillon voor beker van Belgie mannen. De mannen wonnen vlot , maar wij moesten er zelf voor de inkom zorgen want van Bouillon was er niemand bereid.

In 1991 werd een recreatieve damesploeg opgestart die het voortreffelijk deed, diverse titels behaalde en uitkwam in de hoogste reeks tot 2007. Wegens uiteen lopende belangen, teveel en te weinig ambitie, werd er gestopt met de ploeg.

In 1987 werd op initiatief van Peter Claes de oefeninterland BELGIEPOLEN in onze oude zaal gespeeld. De supporters zaten tot op de zijlijnen en zorgden voor ambiance.

35 jaar investeert Saturnus ook volop in de jeugd maar in een dorp van net geen 1000 is dat niet makkelijk. Bezieler van dit project was en is nog steeds Luc De Vos.

Wegens onze ligging op de taalgrens was en is het logisch dat wij Waalse spelers en speelsters aantrokken. Michel Sépulchre en Bernard De Proote waren de eersten, er volgden er nog vele. Op heden echter enkel Céline Laforge. Maar ook van over de landsgrens kwamen ze naar Michelbeke, Anastsija Donika uit Letland was de 1ste en tekende voor 2 seizoenen. In 08/09 wordt zij opgevolgd door de tandem Anastisia Petrenko en Ewa Piatkomska.

Zoals elke vereniging die zich respecteert en Eurotjes wil binnen halen werden er in de loop der jaren tientallen activiteiten georganiseerd. 33 handelsbeurzen, eetfestijnen, Barbeque’s, Oesterfestijnen, antiek – en rommelmarkten, de jaarlijkse quiz, tombola’s, kaartingen, bals en T D ‘s, toneel en fuifen en ook duivenexpo’s, verkoop van taarten en Paaseitjes enz. En het bestuur broedt op nieuwe initiatieven.

In 2000 werd de roepnaam SATURNUS, de vzw bleef bestaan, vervangen door R I C H A zijnde de benaming van hoofdsponsor en fabrikant van lederen stads- en motorkleding. Oud speler Luc Rigaux, en zijn zussen Marie Paule en Kristine, ook ex speelsters, zijn met hun producten toonaangevend in Belgie en vele landen over de ganse wereld.

BEKERFINALE 8 Februari 2014
In de 1/4 finale klopten wij VDK Gent met 3/2. De 1/2 finale was een thriller, in Tongeren verloren wij met 3/2 maar de terugmatch in onze Averbo zaal werd 3/1 winst. Wij hadden voldoende tijd om alles piekfijn te regelen en naast de 9 bussen waren er nog supporters met eigen wagen, in totaal circa 650 met de rood/witte sjaals inbegrepen onze erevoorzitter en het Brakelse schepencollege. Onze peter Marijn De Valck mocht de opslag geven.
Onze tegenstander Kieldrecht won set 1 met 25/14, de 5000 toeschouwers in de Lotto arena remden ons spel. Maar Richa toonde zijn kunnen in set 2 die gelijk op ging tot 16/17 maar dan werd de set gepakt met 19/25. De 3de beurt was spannend tot 18/17 waarop de leiding ONTERECHT een touché van Freja De Middeleer floot en in plaats van 17/17 en opslag werd het 19/17, en die voorsprong gaf Kieldrecht niet meer af, 25/20.
In set 4 was Richa voortdurend aan de leiding tot 15/16.Maar dan brak de veer en pakte Kieldrecht zijn 11de beker met 25/19.
De staande ovatie van gans de zaal bewees dat Richa een waardige finale had gespeeld. 

Voorzitters in de loop der jaren.

Het begon met Herman De Croo in 1967 en Hubert Roos in 1968, gevolgd door Marcel Thomas in 69 – 71. Guy De Clercq overbrugde een vruchtbare periode tot 1993, waarna Luc Rigaux enkele jaren een stille voorzitter was. Vanaf 1996 kwam Cyriel Gijselinck aan de leiding en Saturnus kende een ongekende en wilde groei. In Juni 2009 nam Cyriel Ghyselinck ontslag als voorzitter uit het bestuur en werd vervangen door Karel Van Den Berge

Bestuur in 2008: Cyriel Gijselinck, Sonia Van Cauwenberghe, Luc De vos, Karel Van Den Berge, Guy Spitaels, Bob Hageman, Alexander De Croo, Marc Van Slembroeck en Eric Matton.

Trainers die passeerden in Michelbeke.

Bij de mannen begon het met Georges Vekeman in 1972 en met Herman Van Cauwenberghe in 1973 bij de dames. In willekeurige volgorde leverden het beste van hun kunnen: Karel Van Den Berge, JM Keerstock, Kris De bodt, Kris Van Den Brulle, Andre Roman, Mark De Bock, Luc De Vos, Robert De Pessemier, Paul De Pluverez, Thierry De Bo, Pim De Smet, Bart Van Der Kelen, Martijn Koelman, Gerard Ponet, Luc Van Gansbeke, Michel Dangré, Guido De Mets, Willy Van Steenberghe, Rudy Duvillier, Schiettecatte, Patrick Bert, Peter De Campeneere, Wilfried Van Herzele, Michel Van Ghelue en assistent Marnix, Maarten Spiesschaert, Mark De Smedt, Geert Van Den Berge, Dirk Van Den Haute.
In functie in 08/09: Luc Engelschenschilt, Tom De Witte, Patricia Frederique, Luc De Vos.
Rutwin Willems, Nico De Clercq, Tom Claes, Emmy De Lange, Wim Troch, Gert Van Cauwenberghe, Annelies De Naeyer, Birgen Despodt, Astrid Strobbe

Aangesloten scheidsrechters.

Arbiters vinden was en is altijd moeilijk. Het begon met Werner Callebaut en Jos Herman die wij enkele jaren mochten lenen van de bond. In 1972 deden Eric Matton en Guy De Clercq hun debuut met de fluit. Guy stopte na 1 jaar en Eric hield het 27 seizoenen vol. Gedurende enkele jaren waren er de broers Peter, Stijn en Geert Claes en Lieven Demoor evenals JM Keerstock en Georges Burez. Zij werden opgevolgd door Patrick De Poortere, Joris en Tijl vermassen. Joris stopte in 07/08 wegens beroepsredenen.Pieter Kesteloot kwam er bij in 2014.

SATURNUSke

Meer dan 25 jaar verscheen maandelijks het clubblad Saturnuske in diverse formaten en uitvoeringen. Daarin werd getracht de communicatie met de leden, sponsors en supporters optimaal te houden. In 2005 zorgde de bouw van de nieuwe sporthal voor een tijdelijke onderbreking. Maar bij de openingsmatch was Saturnuske opnieuw present zij het van af dan enkel op de wedstrijden. Bedoeling is om het in de toekomst ook op de website te publiceren.

SONIA VAN CAUWENBERGHE VERKOZEN TOT SPORT VRIJWILLER 2017 VAN BRAKEL.

Proficiat !

Het werd hoogtijd dat onze secretaris eens in bloemen werd gezet en dat gebeurde op vrijdag 8 December tijdens de 3de sportgala in Brakel.

Soms spreekt men van een duivel doe al, maar SONIA is een duivelin doet al. In 1974 sloot zij als 12 jarige aan bij Saturnus en dat direct bij de senior dames ! In 1978 vond zij andere bezigheden, maar eind de jaren 80 was zij daar terug en zou tot 2006 de vobog damesploeg ondersteunen als aanvaller.

Inmiddels had zij in 1998 Eric Matton als secretaris vervangen en die functie doet zij nog altijd. Soms met een beetje ongenoegen want de digitalisering heeft er een zware job van gemaakt die veel tijd in beslag neemt. Maar als bezige bij is zij ook sedert jaren penningmeester van de liga A dames met teveel vergaderingen in Vilvoorde.

Maar dat is altijd achter de schermen werken en de club leden zien dat niet. Wat zij wel zien is dat Sonia de drijvende kracht is bij en zorgt voor het goed aflopen van: de jaarlijkse VIP diner, het oester en kreeft festijn en de Quiz. Medewerking verleent zij ook aan het Breydelham- en eetfestijn. Zorgt ook dat de jaarlijkse ploegvoorstelling ordentelijk verloopt.

Een belangrijke inbreng heeft zij ook in het aanbrengen van sponsors.

Is dat alles ? Neen, want ook nog markeerder of terrein afgevaardigde bij de A dames en na de match zorgt zij als ontspanning ? mee voor de bediening in de cafetaria.

En toch vind zij nog tijd en goesting om mee transfers vreemde speelsters te regelen en voor deze dames te zorgen als een goede huismoeder !

Het spreekwoord zegt dat niemand onmisbaar is, maar dat is een leugen want als vrijwilligers als Sonia stoppen of wegvallen dan is meestal het einde van de vereniging.

In naam van alle huidige leden en deze uit het verleden, MERCI SONIA en nog vele jaaaren !

Eric Matton